Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Univerzálny humanoid Phoenix sa rýchlejšie učí, lepšie vníma a dlhšie vydrží

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rýchly pokrok vo vývoji humanoidných robotov za poslednú dobu je ohromujúci. Dokazuje to aj kanadská spoločnosť Sanctuary AI, ktorá za menej ako 12 mesiacov po predstavení svojho univerzálneho humanoidného robota Phoenix 6. generácie zdvihla oponu a odhalila ďalšiu iteráciu. Tá sa samozrejme môže pochváliť viacerými vylepšeniami.

Spoločnosť Sanctuary AI už niekoľko rokov pracuje na univerzálnom humanoidnom robotovi poháňanom umelou inteligenciou, pričom veľká časť vývoja sa zameriava na budovanie a trénovanie hornej časti trupu, aby vykonávala množstvo úloh, vrátane umiestňovania štítkov na krabice, vrecovania potravín, presúvania balíkov, skenovania produktov či spájkovania. Zdá sa však, že väčšina zo zverejnených videí v skutočnosti ukazuje robotov, ktorí sú teleoperovaní, čo je spôsob, akým sa učia vykonávať úlohy.

O pár mesiacov neskôr bola predstavená dvojnohá verzia s názvom Phoenix, spolu s riadiacim systémom umelej inteligencie s názvom Carbon, ktorý bol navrhnutý tak, aby poskytoval humanoidom „inteligenciu podobnú ľuďom a umožňoval im vykonávať širokú škálu pracovných úloh“. Ani nie o 12 mesiacov neskôr je tu siedma generácia, ktorá sa dostáva do centra pozornosti.

7. generácia univerzálneho humanoidného robota Phoenix.

Hoci detaily sú zatiaľ vágne, zverejnené video uvádza množstvo vylepšení oproti už pôsobivej predchádzajúcej generácii. Patrí medzi ne predĺžená doba prevádzky, ktorá vedie k väčšej dostupnosti pre tréning a zber údajov, lepšie vizuálne vnímanie a hmatové snímanie, ktoré umožňuje vykonávať zložitejšie úlohy a širší rozsah pohybu v zápästiach, rukách a lakťoch.

Vývojárom sa podarilo skrátiť čas potrebný na to, aby sa humanoid Phoenix naučil nové úlohy a vykonal ich autonómne. A to z niekoľkých týždňov len na menej ako 24 hodín, „čo znamená hlavný inflexný bod v rýchlosti automatizácie úloh a schopnosti autonómneho systému“. Znížili sa tiež náklady na materiály, čo má vplyv na celkové výrobné náklady, zatiaľ čo menšie hydraulické systémy znamenajú nižšiu hmotnosť a spotrebu energie. Spoločnosť tiež hovorí, že bol vylepšený proces zostavovania, takže jednotky by mali byť vyhotovené rýchlejšie.

7. generácia univerzálneho humanoidného robota Phoenix.

„So 7. generáciou máme systém, o ktorom sme presvedčení, že je najpodobnejší človeku zo všetkých dostupných,“ povedal Geordie Rose, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Sanctuary AI. „Vnímame to nielen ako základný kameň všeobecnej robotiky s umelou inteligenciou, ale aj ako kritický krok na ceste k všeobecnej umelej inteligencii a sme nadšení, že sme v tom poprední.“

Zdá sa, že všeobecný humanoidný robot Phoenix si čoskoro oblečie aj pracovné oblečenie, po strategickom partnerstve, ktoré vzniklo začiatkom tohto mesiaca so spoločnosťou Magna.

7. generácia univerzálneho humanoidného robota Phoenix.